I takt med rollespillets – og i særdeleshed Dungeon & Dragons – stigende popularitet, vokser også interessen for at bruge rollespillet til noget fagligt. Jeg har tidligere berørt emnet med indlæg som ‘Social færdighedstræning med Dungeons & Dragons‘ samt ‘Hvad kan vi lære af rollespil som Dungeons & Dragons?‘, og kigger vi ud i den store vide verden og måske endda tager de pædagogiske briller på, så ser vi rollespil overalt i – i hvert fald europæisk – uddannelseskultur, helt fra folkeskolen af.

En ny trend er altså nu ved at brede sig i D&Ds hjemland, USA, hvor en spirende kultur rører på sig, med det formål at anvende D&D til at strække medarbejdernes især sociale kompetencer. Ved at introducere D&D som et teambuildingværktøj, har vi som Dungeon Master mulighed for at skabe nogle situationer for medarbejderne, der i bedste fald kan få dem til at bryde ud af de ellers vante roller. Chefen er måske sat bagerst i flokken som den mest skrøbelige troldmand, mens kontorets stille mus nu er udrustet med skjold og stridshammer og farer frem for at knuse gruppen af skeletter, der pludselig er kravlet op af jorden.

Her ser vi især fordelen ved rollespillet: det er i virkeligheden ganske ufarligt at prøve at spille en anden rolle, end den man plejer. Ja nogen vil måske gå så langt som til at sige, at det både er sundt og nødvendigt, hvis man ikke skal gro fast.

Med D&D – eller lignende rollespilssystemer – i hånden, kan vi altså sammen med en kompetent Dungeon Master få skabt et miljø, hvor medarbejderne kan prøve sig selv af i nye roller. Med den nærmeste ledelse ved bordet, får alle deltagere også mulighed for selv at skille sig ud og vise initiativ, et problem der ofte opleves i større virksomheder, hvor medarbejdere har det med at føle sig glemt eller druknet i mængden. Læs f.eks. ovre hos ThoughtLab hvordan de oplever forandringen, efter de er begyndt at spille rollespil en gang om ugen i en forlænget frokost pause. Eller hos Good.co – et rekrutteringsbureau, der netop har fokus på godt menneskeligt samarbejde, der også har lidt gode erfaringer at dele ud af.

Har du lyst til at tilbyde dine medarbejdere denne form for teambuilding? Som professionel Dungeon Master sammensætter jeg gerne et forløb af kortere eller længere varighed, der kan inddrage, involvere og ikke mindst udfordre dine medarbejdere. Jeg arbejder med teams op til 6 deltagere for at sikre at alle får den plads de fortjener, via enten ugentlige eller bi-ugentlige spil efter arbejde. Skriv til mig, hvis du er interesseret i at høre mere.