Ok, indrømmet, titlen på det her indlæg er lidt poppet. Men spørgsmålet er – i sin rå essens – helt ærligt nok: Er Dungeons & Dragons ikke mest af alt en drenge-hobby.

Svaret er et forsigtigt, men alligevel rungende “Jo!”. Men beviset er alene baseret på empiri, så det er ikke en videre videnskabelig vurdering.

Jeg spiller med et par forskellige grupper, og på tværs af grupperne er der ingen tvivl om at det mandlige køn er overrepræsenteret. Og hvorfor egentlig dét? Måske det hænger sammen med, at det ikke betragtes som særligt feminint eller piget, at spille rollespil. Det er noget med fantasy, terninger, åndssvage papirer og dumme drenge, der let bliver enten infantile, dick-joke orienterede eller lignende. Eller, det er hvad jeg hører fra min datters veninder, når jeg foreslår at vi skal spille rollespil. Det er kikset og nørdet.

Det sjove er dog, at især under Dungeons & Dragons Adventurers League, spiller vi under et bestemt såkaldt Code of Conduct, altså et sæt retningslinjer, hvor ligestilling, anstændig adfærd, respektfuldt sprog og ikke mindst hensyntagen til at alle, der sidder ved bordet, får taletid og at alle input er valide og bør tages seriøse.

Dermed skydes der altså hul i alle de forbehold, der ellers kunne være omkring D&D. Så lad mig een gang for alle slå fast: Dungeons & Dragons er for alle, uanset køn, etnicitet, tro, uddannelse og drømme. Her er og skal der være plads til alle, og det er der omkring vores borde! Alle, der er interesserede i at være med på ovenstående vilkår, er altid velkomne.

Min hver-anden-fredagsgruppe består af min forlovede, min papdatter, min papknægt og deres far. Her er der altså en 50-50 fordeling kønsmæssigt. Hvad betyder det for dynamikken? Selvfølgelig spiller de personlige forhold og roller en del ind, men kvinderne har helt klart et ofte andet syn på nogle problemstillinger. Det giver spillet et friskt, lidt anderledes pust, med kvindelige spillere i gruppen, og reelt er spørgsmålet altså: Hvad holder kvinderne tilbage?

Jeg ved det ikke. Jeg ved det simpelthen ikke. For når dagen er omme, er der ingen grund til ikke at være med. Reglerne er ikke sværere for kvinder end for mænd. Eventyret er lige godt for alle. Der er plads til alle ved bordet, så hvorfor er det, at kvinderne mangler ved rollespilsbordene? Bevares, jeg skal ikke snakke for højt, til NørdMarked i DGI-byen den 31/3 stiller vi med et fuldt 6-spiller bord, hvoraf 4 af de 6 spillere er piger eller kvinder, i øvrigt i alderen 12 til 60+!

Betragt dette som en invitation, kvinder og piger, til at komme til bordet og spille med. Der er intet kønsorienteret i rollespil, så kom og giv den gas. Prøv kræfter med at være den store, stærke, modige kriger, der altid går forrest ind i kampen. Eller hvad med at være præsten, healeren, hvis vigtigste opgave det er, at holde de andre i live? En absolut vital rolle i gruppen, som ikke må undervurderes!

Kom og være med 🙂

Besøg den danske D&D Adventurers League-gruppe på Facebook i gruppen D&D Adventurers League Danmark, eller kig forbi hjemmesiden på www.dnd-al.dk.

Hold dig ikke tilbage for at sende mig feedback på blog@casperhelenius.dk