Besøgt den 10. Maj 2013. Bedømmelse 5 ud af 5
tripadvisor-icon

Området udenfor det gamle Kamiros, emmer af det simple og fantastiske landskab, der dannede grundlaget for hverdagslivet for Kamirosenerne(?) for tusinder af år siden. Grønne bjerge fulde af liv på den ene side og det dybe blå ocean på den anden. Hvem ville ikke ønske at leve i disse omgivelser?

Indgangen til selve udgravning var €4 pr voksen, hvilket vi fandt rimeligt. Der er ingen souvenir butikker, taverna’er eller andre turistfælder i området, faktisk var den eneste moderne ting en bygning med toiletter og en vand- og sodavand automat ved indgangen. Medbring kontante euro til både indgang og automat.

Ancient_Kamiros_3

Udgravning selv er intet mindre end fabelagtig! Stedet her har huset en af de første europæiske by-lignende bebyggelser, hvis ikke den første, og nu – 2500 år senere – står vi midt i hvad der var rammerne om indbyggernes dagligdag. Delvist ødelagt af et jordskævl omkring år 226 fvt, fulgt af et totalt ødelæggende skævl omkring år 142 fvt, så byen er nu mere eller mindre en rekonstruktion, bygget på de ruiner der blev fundet i midten af det 19. århundrede og endeligt udgravet i første halvdel af det 20. århundrede.

Da vi var der var vi heldige nok til at være der på et tidspunkt, hvor der ikke var så mange andre turister. Bevares, der var andre turister – russere, tyskere, danskere og englændere – men det var faktisk muligt at vandre rundt for sig selv med sine egne tanker og beundring over, hvad det her sted engang havde været. Fra Athenas Tempel på toppen af den bagerste bakke, med udsigt over hele byen ned mod havet, gennem det næste niveau af byen, med beboelses- og handelskvarterer og adskellige andre templer. Ca. år 600 fvt byggedes der en cisterne tæt på Athena-templet, hvilket hav løbende vand til op imod 400 familier i byen. Hvor fantastisk er det!

Kamiros_Rhodes_Greece_7

De genopbyggede fundamenter og vægge giver et formidabelt indtryk af gårde, butikker og huse som de lå forud for ødelæggelsen af byen. Både at gå rundt om byen på de omkring liggende bakker, så vel som at vandre ned ad hovedgaden, efterlader et imponerende indtryk af byen, da den var på sit højeste. Der findes ikke meget information om steder, så arbejderne, der arbejder på at reetablere konstruktionerne, giver venligt forklaringer om de forskellige bygninger på engelsk. En god detaljer, det her med at høre om græsk historie fra en lokal græker.

Stedet her, er absolut et besøg værd – måske ikke med små børn, men børn i de sene teenage år, der er i stand til at forholde sig til den tid der er gået og hvor gammelt dette sted egentlig er, vil nok få en masse ud af besøget. Desværre må man en tur til British Museum eller Le Louvre for at se nogle af de mindre fund, som vaser, statuer, etc.